logo
Środa, 15 maja 2024 r.
imieniny:
Dionizego, Nadziei, Zofii, Izydora, Dympny – wyślij kartkę
Szukaj w
 
Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony
 
 

Facebook
 
Drukuj
A
A
A
 
Rolnicy ekologiczny z zawierzeniem
 


Przedstawiciele ekologicznych gospodarstw i przedsiębiorstw przetwórczych przybyli na Jasną Górę. Gospodarze dziękowali Matce Bożej za tegoroczne plony, ale też prosili o opiekę, aby też przetrwali konsekwencje wojny na Ukrainie. Pielgrzymka Rolników Ekologicznych ma charakter modlitewny, ale ma też jest okazją do promocji rolnictwa ekologicznego.

 

- Od 19 lat przyjeżdżamy na Jasną Górę, aby zawierzyć naszą pracę Maryi. Dziękujemy Jej za plony i prosimy o opiekę dla rodzin. W naszym województwie kujawsko-pomorskim jest ok. 350 rolników ekologicznych. To są gospodarze, którzy produkują wszystko: zboże, owoce, to jest takie Boże rolnictwo - powiedział Mieczysław Babalski.

 

W jego gospodarstwie jest wytwarzanych około 80 odmian jabłoni, a także zboże. Dzięki temu powstają ekologiczne kasze, makarony i mąki. Rolnik dodał, że pandemia spowodowała przeniesienie sprzedaży produktów do sklepów internetowych. - Dzięki temu rolnicy nie odczuli dużych strat, wręcz przeciwnie wzrosło zainteresowanie zdrową żywnością – podkreślił Babalski.

 

- Pandemia nas oszczędziła, ale teraz odczuwamy konsekwencje wojny na Ukrainie. Podrożało paliwo, wzrosła inflacja, więc koszty produkcji też. Nie wiemy co będzie dalej i z czym przyjdzie nam się zmagać - zauważył z kolei Stanisław Lange z woj. kujawsko-pomorskiego.

 

Rolnik zwrócił uwagę, że prowadząc gospodarstwo ekologiczne, nie stosuje nawozów mineralnych, gleba nawożona jest naturalnymi nawozami a przetwórstwo odbywa się tak, aby zachować jak najwięcej walorów odżywczych. - Nie chcemy truć siebie i innych. Pandemia też pokazała, że nasze organizmy nie mają wystarczającej odporności, ponieważ jemy za mało witamin, a produkty w sklepach mają za dużo konserwantów, musimy wrócić do zdrowej żywności, tak jak to robili nasi dziadkowie - podkreślił Lange.

 

Rolnicy Ekologiczni zwrócili uwagę, że zwiększył się popyt na żywność ekologiczną. Ludzie zauważyli, że sposób odżywiania przyczynia się do wzrostu odporności.

 

Liczba producentów ekologicznych zarejestrowanych w Polsce w latach 2020-2021 r. wzrosła o 7,5 proc. (z 20,2 tys. do 21,7 tys. podmiotów). W 2021 r. gospodarstwa ekologiczne wytworzyły 313 tys. ton zboża, 200 tys. ton owoców i orzechów, 722 tys. sztuk drobiu, 309 tys. hl mleka krowiego i 26,4 mln sztuk jaj. Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosła prawie o 8 proc. w porównaniu do 2020 r., z 509 tys. ha do 549 tys. ha.

 

Maria Bareła
www.jasnagora.com